zaterdag 25 december 2010

Soms kom je een boek tegen.....

Gisteren ben ik naar de bibliotheek gegaan zodat ik ervan verzekerd zou zijn voldoende leesvoer voor deze dagen te hebben. En ik was er niet naar op zoek maar ik heb geheel onbewust het voor mij meest perfecte kerstboek meegenomen.
Als kind al had ik op een bepaalde manier een hekel aan het vele eten met kerst. Eigenlijk was het niet het eten zelf (want ik ben best een liefhebber) maar vooral het volle gevoel daarna. Nog steeds heb ik er een hekel aan om te eten terwijl ik geen hongergevoel heb, het voelt voor mij gewoon onnatuurlijk.

Maar goed, over het boek; Het is een sf-verhaal waarin de Amerikaanse (maar langzamerhand ook de Nederlandse) eetcultuur op de hak wordt genomen. Mijn favoriete stripfiguren, Donald, Dagobert en Katrien komen erin voor en de stad waarin het verhaal zich afspeelt heet, inderdaad Duckcity. Ik lees nu over vet wat er niet uit mag zien als vet, hoe porties geniepig vermeerderen door niet één stuks maar een hele doos de naam "portie" te geven (ook een leuke voor taalfilosofie!), hoe iemand op de bank hangt aan een "infuus" van 3,5 liter frisdrank, etc. etc.

Voor de liefhebbers hierbij wat op de achterflap van het boek staat
Duckcity is een stad in een land dat verdacht veel lijkt op het moderne Amerika in de nabije toekomst. Deze stad dreigt ten onder te gaan door het overgewicht van haar inwoners. Levensmiddelfabrikant Dagobert van Muntendam maakt de dienst uit. Alleen zijn levensmiddelen, die allemaal worden gefrituurd, zijn toegestaan. Tegelijkertijd is de stad in de ban van een seriemoordenaar, die de "witte walvissen" (dikke mensen) vermoordt.
Donald D. werkt in een van de levensmiddelenfabrieken. Hij weet niet dat zijn vriendin Katrien een verhouding heeft met zijn oom, Dagobert van Muntendam. Wanneer hij haar uit walging, teleurstelling en jaloezie vermoordt, is de chaos compleet.

In Lena Anderssons roman, die absurdistisch, scherp van toon en politiek geladen is, wordt op intelligente en vermakelijke wijze de overmatige eetcultuur aan de kaak gesteld.

Voor wie nog aan het kerstmaal gaat; eet smakelijk :-)